28.1.2015

Koskikeskus

Finnpark säästää energiaa tehokkaasti Koskikeskuksessa

FinnparkFinnpark säästää energiaa tehokkaasti Koskikeskuksessa

Kohteen kuvaus:

Finnparkin hallinnoima P-Koskikeskus toimii Koskikeskuksen yhteydessä Tampereella. Tammerkosken rannalla sijaitsevassa ostoskeskuksessa ja sen ympäristöstä löytyvät monipuoliset tavaratalot ja palvelut. P-Koskikeskus tarjoaa paikoitustilaa 426 ajoneuvolle 24 tuntia vuorokaudessa. Paikoitustiloissa on uudet kompensoidut T8/58W –loistelamppuvalaisimet.

Projektin kuvaus:

P-Koskikeskuksen laajuudesta johtuen valaistusenergian kulutus on suuri. Energiansäästöratkaisuja mietittäessä ha-vaittiin, että Fluoresave –laitteet ovat tehokkain ratkaisu ja investoinnin takaisinmaksuaika on lyhyt. Koealueeksi valittiin alue, jota valaisi noin tuhat loisteputkea. Tällä alueella vuosittainen valaistusenergiankulutus oli 400 MWh.

Fluoresave

Fluoresave on älykäs mikroprosessorilla ohjattu energiaa säästävä laite, joka soveltuu sekä standardi että elektronisella sytyttimellä käytettyjen loisteputkivalaisimien, elohopea-, suurpainenatrium– ja monimetallilamppujen säätöön.

Fluoresave -laite asennetaan sähkökeskukseen syöttämään valaistusryhmiä, jolloin valaisimiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Fluoresave valvoo jatkuvasti valaisimille syötetyn jännitteen suuruutta ja valaisimille syötetyn virran muutoksia. Fluoresave ei vaadi huoltoa.

Tulosten yhteenveto

  • Valaistuksen energiansäästö / vuosi: 42%
  • Investoinnin takaisinmaksuaika: alle 1 vuosi
  • Loisteputkien kestoikä pidentyi: 25%