28.1.2015

Heinon tukku

Arvotuottavaa Valaistusenergian säästöä Heinon Tukussa

Heinon Tukku
Heinon Tukku Oy

Kohteen kuvaus:

Heinon Tukku Oy on perheyritys, joka harjoittaa päivittäistavaroiden tukkukauppaa ja maahantuontia. Yhtiöllä on pikatukut Helsingissä ja Vantaalla sekä toimitustukut Espoossa, Kuopiossa, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Laatu– ja ympäristöasioiden jatkuva parantaminen nähdään Heinossa tehokkaana ja henkilöstöä huomioivana toimintatapana, mikä tuottaa lisäarvoa myös asiakkaille. Heinon Tukku on asettanut yhdeksi ympäristöpäämääräkseen energiankulutuksen vähentämisen.

Projektin kuvaus:

Valaistuksen saneeraus toteutettiin siten, että vanhojen T8 -loisteputkien tilalle asennettiin SlimLine -liitäntälaitteiden avulla uudet 49 W T5 -tekniikan mukaiset loisteputket Helsingin ja Vantaan pikatukuissa sekä Espoon toimitustukussa. Tukut ovat avoinna viikon jokaisena päivänä ja valaistus on arkisin päällä vähintään 14 tuntia. Vantaan pikatukussa valaisimet sijaitsivat 3-4 metrin korkeudella, kun taas Espoon toimitustukussa valaisimet olivat korkealla noin 9 metrin korkeudessa ja lähettämössä 4 metrin korkeudessa.

Kaiken kaikkiaan vaihdettiin yli 2300 T8 -loisteputkea energiatehokkaampiin T5 -loisteputkiin SlimLine -elektronisten liitäntälaitteiden avulla. Vanhan T8 –loisteputkivalaistuksen vuotuinen sähkönkulutus ennen saneerausta kolmessa toimipisteessä oli yhteensä noin 970 MWh. Lisäksi yhdessä myymälässä oli monimetallilamppuvalaisimia loistelamppuvalaisimien välissä antamassa lisävaloa. Monimetallilamppujen vuotuinen energiankulutus oli 283 MWh. Saneerauksen jälkeen osa 200 monimetallilampusta sammutettiin pysyvästi tarpeettomana.

Tulosten yhteenveto

  • Valaistuksen energiansäästö: 330 MWh/v, 34 %
  • Energiansäästö monimetallilamppujen kanssa: 470 MWh/v, 48 %
  • Investoinnin takaisinmaksuaika: 1 vuosi

Muut hyödyt

  • Siirtyminen T8 -loisteputkesta T5 -loisteputkiin ja elektronisiin liitäntälaitteisiin pidentää loisteputkien eliniän oleellisesti
  • Valaistuksen 50 Hz:n välkyntä poistui
  • Loisteputket eivät jää välkkymään niiden eliniän loppuessa
  • Lämpötilan lasku valaisimien lampun pidikkeissä pidentää niiden elinikää
  • Jäähdytyksen tarve väheni valaistuksessa syntyvän lämpökuorman pienenemisen johdosta